نشست فرهنگی با موضوع «بررسی سند زیارت عاشورا»
«هو العلیم الحکیم»
نشست فرهنگی با موضوع «بررسی سند زیارت عاشورا» با صحبتهای طلبه، خانم جمارونی،
وی در ابتدا به بیان روایات و سند های مختلف ورود زیارت عاشورا سخن گفت و بیان داشت: یک روایت آن را به امام محمد باقر(علیه السلام) نسبت می دهد و روایت دیگر به امام صادق (علیه السلام).
بعضی از نقل ها از حاکی از آن است که متن آن قدسی ست و از جبرئیل به پیامبر و از ایشان به ائمه که تا زمان امام باقر (علیه السلام) مخفی و در زمان ایشان علنی شد و نام عاشورا در زمان امام سجاد (علیه السلام) اظهار شد.
وی در ادامه به معنای زیارت اشاره کرد و گفت: زیارت یعنی قصد، قصد دیدن، به دیدار کسی رفتن. گرچه زیارت عاشورا در ظاهر زیارت امام حسین است.
اما در واقع قصد عاشورایی شدن است. در سراسر زیارت عاشورا و زیارت اربعین سخنی از برآورده شدن حاجات دنیایی زائر نیست و آنچه زائر می خواهد کسب معرفت و رسیدن به کمال مورد قبول امام است.
در زیارت عاشورا مخاطب فقط امام حسین نیست بلکه تمامی ائمه حضور دارند.
وی در ادامه در مورد خونخواهی مظلومان کربلا گفت: خون خواهی واقعی جز در زمان حضرت حجت انجام نخواهد شد. با وجود قصاص قاتلان توسط مختار دلیل لعن و طلب خونخواهی در زیارت عاشورا به قصد تربیت اصحاب برای امام زمان است.
وی در علت نام گذاری عاشورا بیان داشت: دلیل آن این نیست که چون این واقعه در دهم ماه محرم رخ داد در این صورت معنی عاشورا می شود دهم یا دهمین و این واژه را برای هر ماه دیگر می توان به کار برد و یا اعراب حجاز و عراق قبل از این واقعه نیز باید به نهم و دهم محرم تا سوعا و عاشورا می گفتند،اما هیچ سند تاریخی برای آن نیست و این دو نام از ابداعات امام سجاد(ع) می باشد.
اگر اینگونه بود بر اساس ضوابط عرب باید به آن عشر: ده، یا عاشرا: دهم و غیره گفته می شد.
اگر عاشورا و تاسوعا در زمره اعداد باشد بقیه اعداد هم باید بتوان تلفظ نمود:ثامونا-سابوعا-سادوسا و… اما می بینیم اینگونه نیست.
ایشان اظهار داشت: عشر به کسر شین معاشرت و مصاحبت معنا می دهد و العاشورا: جایی که میل به معاشرت و رفاقت با امام به شدت بالا می رود.
در مورد کلمه تا سوعا هم اتسع : به معنی وسعت پیدا کرد، گشاد شد- التاسوع: چیزی که فراخی و گستردگی و ظرفیتش زیاد باشد، التاسوعا: جایی که بتوان ظرفیت را بالا برد. تاسوعا مقدمه ای است برای عاشورا و عاشورایی شدن.
وی درادامه به کنیه حضرت اشاره داشت و گفت: امام فرزندی به نام عبدالله نداشت. به هنگام تولد، پیامبر ایشان را أباعبدالله خطاب قرار دادند و از همان وقت به این کنیه معروف بودند. می توان گفت در واقع دلیل آن اینست که در واقع امام پدر معنوی بندگان خداست. هرکسی که خود را بنده خدا بداند و شرط عبودیت را به جا آورد امام حسین (ع) پدر معنوی اوست .
«انسان مظهر اسمای الهی»
نشست فرهنگی -اخلاقی با موضوع «انسان مظهر اسمای الهی» با سخنرانی آقای حامدی موسس مدرسه علمیه فاطمه الزهرا(سلام الله علیها) آمل در روز یکشنبه مورخ 25/7/95 با حضور طلاب، اساتید و کادر مدرسه برگزار شد.
آقای حامدی در ابتدای سخن با بیان خاطرات تبلیغی خود، نمونه هایی از شیوه های تبلیغی برای کودکان را ارائه دادند و بعد از آن اظهار داشتند: خدارا شکر که ما انسانیم. انسانی جامع و مانع و موجودی که روی دو پا راه می رود. ما باید خدا را شاکر باشیم به سه دلیل : 1- جسمی داریم کامل و سالم است. یقینا ما آمدیم در حوزه تا بدانیم چه بخوریم چه بنوشیم و چقدر بخوابیم و چگونه زندگی کنیم .2- چون توانمندی عقلی داریم .عقل چیست؟ عقل یعنی همان رسولی که می گوید وارد حوزه شو. طلبه شو.الگو، اسوه، امام بشو. و جعلنا للمتقین اماما… عقل رسول الله است. قلب حرم الله است. عقل مسجد النبی است. خوشا کسی که بین این دو صفا و مروه انجام می دهد.3- چون تنها موجودی هستیم که خدا از روحش در ما دمیده
ایشان در ادامه افزودند: فرزندان من حداقل هفته ای یکبار جوشن کبیر بخوانید و روی یک اسم خدا فکر کنید.خداوند کریم است، قرآن کریم است ؟ تو چقدر کریمی؟ امام علی (علیه السلام) می فرماید: تو کریم خلق شدی به خودت اهانت نکن. کسی که گناه می کند به خودش اهانت می کند. شما آیینه ی خدایید. ما آمدیم اینجا که موقن باشیم. مسلم کسی ست که شهادتین را می گوید. مومن کیست؟ کسی که آیینه دار اسما الهی باشد. روی تک تک اسما جوشن کبیر فکر کنید .خداوند رحمن است من چقدر رحمانیت دارم؟ خداوند رحیم است من چقدر رحیمم؟
وی افزود: تعدادی از روحانیون خدمت مقام معظم رهبری رسیدند آقا به آنها فرمود: خانم ها باید فتوا بدهند. فردی در آنجا گفت: آقا فقط نظر بدهند دیگر؟ آقا فرمودند: خیر باید فتوا بدهند یک زن چه اشرافی می تواند به مسایل زن ها داشته باشد اینها را خانم ها بهتر می توانند. کسی که می خواهد مظهر اسم الهی باشد باید اثبات کند. خداوند عزیز هست تو هم باید عزیز باشی. یعنی از لحاظ روحی قوی باشی. خداوند محیی است تو هم باید اینگونه باشی. نوه ی حضرت آیت الله اصفهانی را عقرب زد، دایی ایشان خدمت آیت الله رسیدند و گفتند نوه شما را عقرب زده، ایشان گفت این خرما را به ایشان بدهید حل می شود. گفتند تا برسم به ایشان می میرد. گفت پس شما بخورید تا ایشان شفا بگیرد. رفتند و دیدند بچه در کوچه بازی می کند. طلبه باید اینگونه باشد. باید اگر کسی مریض شود اگر تو طلبه هفتاد حمد بخوانی او شفا بگیرد. طلبه باید مظهر اسم ممیت باشد. سه طلبه در وادی السلام می گذشتند. یک مار به آنها حمله کرد. یکی از آنها سریع گفت موت باذن الله، مار خشک شد. طلبه باید اینگونه باشد.
ایشان در پایان گفت: همه انسانها جان پاکی دارند. شما آمدید اینجا که سعادتمند شوید و جامعه را نجات دهید.
چگونه نزد خداوند محبوب باشیم؟
چقدر زیباست که شخصیتی دوست داشتنی و زندگی ای لذّت بخش داشته باشیم؛ زیباتر از آن، این است که نزد خداوند تبارک و تعالی هم محبوب باشیم و او ما را دوست داشته باشد. می توان مراحل گذشته را - که اشاره شد - به قصد قربت به خداوند انجام داد، ولی قبل از آن باید به یک مسئله مهم برای محبوبیّت نزد خداوند، توجه کرد.
در قرآن مجید آمده است که شرط محبوبیّت، پیروی از پیامبر اکرم است.(سوره آل عمران، آیه 34 )
اگر می خواهیم خداوند ما را دوست بدارد، باید خداوند را دوست بداریم و از فرمان های پیامبر(صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار(علیهم السلام) پیروی کرده، تقوا را در خودمان تقویت کنیم.
در اینجاست که همین ایمان، باعث می شود در میان مردم هم محبوب باشیم. سعی کنیم خداوند را بشناسیم که بهترین راهش «تفکر در عالم طبیعت» است؛ عشق و محبّت خداوند را در دلمان به وجود آوریم تا محبوب او شویم.
بر اساس آنچه در روایتی آمده است زیاد خواندن سوره نجم موجب می شود فرد نزد مردم محبوب واقع شود.{ثواب الاعمال 116}
از نطر قرآن ایمان و عمل صالح انسان را در نزد دیگران عزیز و محبوب می سازد:
{اَلَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا اَلصَّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ اَلرَّحْمنُ وُدًّا} كسانى كه ایمان آورده و اعمال صالح انجام دهند خداوند براى آنان محبتى در دلها قرار خواهد }، {(مریم، آیه 96)
از روایات به دست مىآید كه رعایت امورى چند موجب جلب محبت دیگران است از جمله:
1- دیندارى، 2- افتادگى و تواضع، 3- بخشندگى، 4- خوشخویى (چهره شاد و روى باز)، 5- مهربانى و اظهار دوستى به دیگران، 6- دل بركندن از آن چه مردم دارند (طماع نبودن)، 7- رعایت انصاف در معاشرت با دیگران، 8- كمك مالى به دیگران در سختى و خوشى (مانند قرضدادن)، 9- وفادارى.
(براى آگاهى بیشتر ر.ك: میزان الحكمه، ج 1، احادیث 3045 - 3060 )
آثارو برکات ذکر یونسیه
1- پیامبر گرامى صلى الله علیه و آله وسلم : هر بیمار مسلمانى که این دعا را بخواند، اگر در آن بیمارى (بهبودى نیافت و) مرد پاداش شهید به او داده مى شود و اگر بهبودى یافت خوب شده در حالى که تمام گناهانش آمرزیده شده است .
2-. رسول خدا صلى الله علیه و آله وسلم : آیا به شما خبر دهم از دعایى که هرگاه غم و گرفتارى پیش آمد آن ادعا را بخوانید گشایش حاصل شود؟ اصحاب گفتند: آرى اى رسول خدا. آن حضرت فرمود: دعاى یونس که طعمه ماهى شد: «لا اله الا انت سبحانک انى کنت من الظالمین»
3- امام صادق علیه السلام : عجب دارم از کسى که غم زده است چطور این دعا را نمى خواند «لا اله الا انت سبحانک انى کنت من الظالمین» چرا که خداوند به دنبال آن مى فرماید: ما او را پاسخ دادیم و از غم نجات دادیم و این چنین مؤ منان را نجات مى دهیم .
4- مرحوم کلینى نقل مى کند: مردى خراسانى بین مکه و مدینه در ربذه به امام صادق علیه السلام برخود و عرضه داشت : فدایت شوم من تا کنون فرزند دار، نشده ام ، چه کنم ؟حضرت فرمود: هرگاه به وطن برگشتى و خواستى به سوى همسرت روى آیه ( 78 سوره انبیا) را بخوان انشاء الله فرزند دار خواهی شد.
از بسیاری از بزرگان این ختم با عدد 400 مرتبه در سجده خصوصا” در میان نماز مغرب و عشاء و یا قبل از اذان صبح و یا بین الطلوعین جهت افاضات روحانی نقل شده است و این یکی از ختوماتی است که معمولا” اساتید در ابتدای سلوک به شاگردانشان توصیه می کنند . ناگفته نماند که این ختم به منزله توبه ای حقیقی است اگر خالصانه برای خدا بجای آورده شود اثر شگرفی در پیشبرد انسان دارد
ختم های ذکر یونسیه
ختم های این ذکر شریف 400 /700/7000/4000/3000/1001/ بار گفته اند که بستگی به دستور استاد و قابلیت طالب دارد . اما عدد 400 برای همه آن هم شب ها بعد از نماز عشاء تا هر وقت شب در سجده نافع است .
چون این ذکر به معنی استغفار است در آن هیچ عوارضی نیست . برای دیدن حالات برزخی مؤثر است،
برای تقویت نفس و قلب و مکاشفات بسیار خوب است وبرای رفع حجب و نورانیت موثر است و استجابت دعا و نجات مؤمنین از طرف خدا شامل گوینده آن می شود.
مرحوم آخوند ملا حسنقلی همدانی: هر قدر در هر وقت بتوانید این ذکر را بگوئید.
مرحوم سید هاشم حداد نقل کردند که ذکر یونسیه برای معرفت نفس و معرفت رب مؤثر است و خودش به ذکر یونسیه مشغول بود .
از وی سئوال شد در ایام فراغت همانند راه رفتن و نشستن چه ذکری برای نورانیت قلب و رفع حجب خوب است ؟ فرمود: ذکر یونسیه
می فرمود : عدد 3000 به بعد برای کاملین ” سالکینی که از مراحلی و منازلی عبور کرده اند ” می باشد .جناب استاد مدت زیادی در نجف 3000 مرتبه این ذکر را در سجده می گفتند.
از بسیاری از بزرگان این ختم با عدد 400 مرتبه در سجده خصوصا” در میان نماز مغرب و عشاء و یا قبل از اذان صبح و یا بین الطلوعین جهت افاضات روحانی نقل شده است و این یکی از ختوماتی است که معمولا” اساتید در ابتدای سلوک به شاگردانشان توصیه می کنند . ناگفته نماند که این ختم به منزله توبه ای حقیقی است اگر خالصانه برای خدا بجای آورده شود اثر شگرفی در پیشبرد انسان دارد .
وقتی از مرحوم آیت الله کشمیری پرسیدند بهترین کار برای سالک در کدام یک از اعمال عبادی است؟ فرمودند : بهترین آن سجده است که ذکر یونسیه در آن گفته شود . و فرمودند : امان ذکر یونسیه موجب اتصال به ارواح و باز شدن چشم برزخی می گردد.
پیشنهادهایی برای دوستی هر چه بیشتر با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)
tica,sans-serif;">3. ثواب کارهای خودمان را به امام زمان (عج) هدیه کنیم.
4. قرائت قرآن.
5. زیارت کربلا، عتبات، امام رضا(علیه السلام) زیارت حضرت معصومه(علیها السلام) زیارت عبدالعظیم(علیه السلام) و … .
6. احوال پرسی بستگان در طول روز یا هفته.
7. برای سلامتی امام زمان(عج) هر روز صدقه بدهیم.
8. برای فرج امام زمان(عج) بیشتر دعا کنیم.
9. یاد گرفتن دعاهای مخصوص امام زمان(عج) بیشتر به ما کمک می کند. برای این کار می توانید به مفاتیح الجنان مراجعه کنید.
10. از طرف امام زمان(عج) به امام حسین(ع) عرض سلام کنیم.
11. به فقرا و مستمندان شیعه کمک کنیم.
12. خودمان را موظف کنیم در هر هفته یا هر روز چند صفحه کتاب راجع به امام زمان (عج) بخوانیم.
13. به طور مرتب در هر روز یک دقیقه را به امام زمان(عج) اختصاص دهیم. مثلا هر شب هنگام خواب 1دقیقه با ایشان گفت و گو کنیم و از ایشان برای موفقیت در کارهایمان کمک بخواهیم.
14. طعم شیرین دوستی با امام زمان (عج) را به دیگران انتقال دهیم.
15. در اجرای جشن ها و اعیاد مربوط به امام زمان(عج) کمک کنیم.
و خیلی کارهای خوب دیگر… .
یک فضیلت و این همه زیبایی!
همه می گویند حرف زدن آسان است، اما آسان جلوه کردن آن کاری از پیش نمی برد؛ برای مثال، اینکه انسان بر زبان جاری کندکه شخص صادقی است کفایت نمی کند، بلکه داشتن زندگی به شیوه ای اصیل و بر پایه راستی را هم شامل می گردد. منظور از صداقت داشتن و درست کاری چیزی بیش از گفتن حقیقت به دیگران است، منظور از آن نشان دادن خود حقیقی، مقاصد و تعهدات انسان به خود و دیگران به شیوه ای بی ریا و خالصانه است، و این، هم حرف و هم عمل انسان را با هم فرا می گیرد. راست گویی از چنان جایگاهی برخوردار است که پیاده کردن آن در زندگی مزیت های بسیاری برای انسان به ارمغان می آورد.
*برطرف شدن اندوه
وجود صداقت در زندگی، اندیشه، گفتار و کردار انسان ها، مبنای سامان یافتن امور، برطرف شدن اندوه ها و سختی ها می شود. امام علی(علیه السلام) در این زمینه می فرمایند: اگر مردم هنگامی که بلا بر آنان فرود آید، و نعمت ایشان راه زوال پیماید، با نیت درست و دل هایی سرشار از اندوه و بیم، از پروردگار یاری خواهند، هر رمیده را به آنان بازگرداند، و هر فاسد را اصلاح گرداند.(نهج البلاغه،خطبه177)
ابن میثم در شرح سخن امام آورده است: «این سخنان گویای این است که بانیت راست و قلب مشتاق به خدا پناه بردن، و از هرچه جز اوست گسستن، انسان را آماده می کند که خداوند خواست های او را برآورد، خواه این که مطلوب او برگشت نعمت از دست رفته و یا درخواست نعمت هایی تازه باشد و یا خواهان این باشد که سختی و بدبختی از او دور شود.
*گشایش امور
راست کرداری و راست گفتاری اساس و پایه تحول و اصلاح گرفتاری ها و مشکلات انسان است. خداوند عنایت خاص و ویژه ای بر آن هایی دارد که مبنای امور زندگی شان را بر اصل راست کرداری بگذارند و پیامد این توان مندی در زندگی،اساساً باب گشایش امدادهای الهی است.
سنت الهی بر این است که هر که صداقت را در تمامی اعمالش جلوه گر سازد، خداوند یار و مددکارش بوده و از تمامی نعمات برخوردار گردیده؛ زیرا در جود و بخشش الهی هیچ بخل و تنگی نیست و از جانب ذات اقدس الهی مانعی وجود ندارد و بخشش و الطاف خدا، هر انسان مستعد رحمتی را فرا می گیرد.
*کسب احترام و موفقیت
انسان راستگو در مقابل مردم دارای اعتماد و محبت و احترام و ابهت خاصی است. امام علی(ع) در این زمینه می فرمایند: مرد راست گفتار با راست گفتن سه چیز را به دست می آورد: اعتماد مردم، محبت آنان و دورشدن شکوه مردم از وی. (غررالحکم و دررالکلم،ص219،ش4358)
و نیز آنچه مایه بالندگی و موفقیت آدمی در زندگی این جهانی است، صداقتی است که در شئون مختلف زندگی حاکم باشد و همین اسباب سعادت، سربلندی و سرافرازی اخروی است.
راست گویی بهترین وسیله برای هدایت انسان ها به سوی کامیابی و پیروزی است. صداقت در زندگی از چنان ارزش والایی برخوردار است که از اوصاف شیعیان امام علی(ع) شمرده شده است.