آیا پلاستیک ها مضر هستند!؟
آيا تا به حال كنجكاو شده ايد اين اعداد و ارقامي كه در ته ظرف هاي پلاستيكي حك شده است، چيست؟ اگر دقت كرده باشيد، به طور معمول، وسط آرم بازيافت حروف يا اعداد و گاهي هر دو نوشته شده است.
اگر هم نديده ايد، نگران نباشيد. متاسفانه هر لحظه اراده كنيد، در اطراف شما آن قدر ظرف پلاستيكي زياد است كه كافي است دستتان را دراز كنيد تا يكي از آن ها را برداريد؛ و اما داستان اين اعداد: پلاستيك ها با توجه به نوعشان به 7 گروه تقسيم بندي مي شوند. با اين شناخت، پلاستيك هاي قابل بازيافت، خطرناك، كم خطر و… قابل شناسايي خواهند بود.
شماره1: PETE یا PET
كه همان بطري هاي آب معدني است كه به نسبت بي خطرند، اما به سبب متخلخل بودن آن امكان نفوذ باكتري ها به درون بطري وجود دارد. پس بايد با تاسف بگوييم بهتر است آنها را در چند نوبت استفاده نكنيد و به زباله هاي خشك بسپاريد.
شماره2: HDPE
يا پلي اتيلن متراكم، پلاستيك بي خطري است. كدر رنگ است. ظروف مايع ظرف شويي و ساير مواد شستشو از اين قبيل پلاستيك ها هستند و براي بازيافت ظروف مناسبي هستند.
شماره3: PVC
كه به طور معمول لوله ها از اين جنس اند و همچنين مواد اوليه پلاستيك هايي كه روي ظروف غذا مي كشند و بطري هاي روغن مايع. اين گونه از پلاستيك ها به هيچ وجه نبايد نزديك حرارت در هنگام پخت غذا قرار گيرند؛ زيرا گرما سبب آزاد شدن مواد شيميايي درون pvc مي شود و به درون مواد غذايي در حال پخت نفوذ مي كند كه سبب اختلالات هورموني مي شود؛ بنابراين، تا جايي كه مي توانيد از ظروف با اين جنس استفاده نکنید. هرگز مواد را با پلاستيك رويش در ماكروويو نگذاريد. راستي اين pvc ها بد قلقند و به راحتي بازيافت نمي شوند.
شماره4: LPPE
يا پلي اتيلن باتراكم، كه همان كيسه هاي نايلوني خريد، اين كيسه ها بي خطر، اما متاسفانه غير قابل بازيافت هستند.
شماره5: PP
يا پلي پرو پيلن، ظرف ماست و ظروف مشابه كه دهانه گشادي دارند و همچنين ني نوشيدني ها بي خطرند و به راحتي بازيافت مي شوند.
شماره6: PS
يا پلی استیرن ها. همان ظروف يكبار مصرف در اين ظروف مواد سمي بالقوه وجود دارد؛ بويژه هنگام گرم كردن. تا جايي كه امكان دارد، از اين ظروف استفاده نكنيد. بيشتر مواقع غير قابل بازيافتند.
شماره7:
همان گزينه معروف ساير موارد. از كيس رايانه و “آي پد” گرفته تا ظروف غذا. استفاده از اين جنس پلاستيك بويژه براي غذا هميشه آخرين گزينه تان باشد و غير قابل بازيافت هستند.
نمي دانم توجه كرديد يا نه، اما بدترين ها همان كيسه نايلون هاي خريد و ظروف يكبار مصرف بودند كه هم سمي اند و هم بازيافتشان سخت است.
اما اين بدترين ها، از همه موارد بيشتر مصرف مي شود.