علت نامگذاری کعبه
درباره علت نامگذاری کعبه مطالب گونانی را عنوان کرده اند؛بعضی ها می گویند: خانه خدا؛کعبه مقدس از آن جهت که مکعبی است،کعبه نامیده شده است،لیکن از رسول خدا (صلی الله و علیه و آله و سلم) حدیثی نقل شده است که فرموده اند:
«سُمِّیَتِ الکَعبَةُ کَعبَةَ لِأَ نَّها في وَسَطِ الاَرضِ».
« خانه کعبه به نام کعبه نامگذاری شد،زیرا در وسط زمین واقع شده است.»1
اطلس جهانی مرکزیت شهر مکه را نشان نمی دهد ولی چنانچه فقط خشکی ها را در نظر بگیریم ،یعنی قاره ها را ملاحظه کنیم و اقیانوس ها را استثنا کنیم ،وسطیت کعبه و قبله بودن آن به خوبی نمایان می گردد.
درباره همین مطلب؛یکی از دانشمندان مسلمان مصری در مقاله ای علمی نکات بسیار جالبی را مطرح و اثبات کرده است که خانه ی کعبه در مرکز قاره ها قرار دارد.
این شخصیت برجسته علمی،آقای دکتر حسین کمال الدین احمد ابراهیم نام دارد. او رییس بخش هندسه مدنی در دانشکده مهندسی دانشگاه ریاض و استاد دانشگاه های قاهره و بغداد می باشد.
وی که صاحب تالیفات و مقالات علمی متعدد است؛ با مشورت و همکاری جمعی از دانشمندان مصری و غیر مصری ،تحقیقات وسیع علمی و فنی در مشخص کردن جهت قبله برای مردم جهان ،اثبات کرد که مکه در وسط ربع مسکون کره زمین قرار دارد.
وی در مقدمه مقاله اش می نویسد: شایان ذکر است که من پس از آن که خطوط اولیه این بحث را ترسیم کردم و جایگاه قاره های زمین را به تصویر کشیدم ،به این نتیجه رسیدم که شهر مکه مرکز دایره ای است که از همه قاره های جهان می گذرد ؛به عبارت دیگر قسمت خشکی زمین به صورت منظم در پیرامون کعبه توزیع شده است و بدین سان مکه را می توان مرکز بخش خشکی زمین دانست و خداوند بزرگ راست فرمودکه :
« وَ کَذلِک أَوحَینا إِلَیکَ قُرآنَاً عَرَبیّاً لِتُنذِرَ أُمَّ القُری وَ مَن حَولَها»2
1. من لا یحضره الفقیه124:2
2.ره توشه حج ،جلد 3،ص 44،به نقل از مجله «البحوث الاسلامیه» شماره 2،مورخ 1395 ه. ق.