یلدای کربلا
امسال در حالی به استقبال شب یلدا می رویم که غبار غم حادثه کربلا را هنوز از چهره هایمان پاک نکرده ایم. یلدای امسال یلدایی متفاوت است. یلدایی با بو و رنگ ماه محرم و صفر.
ایرانیان تلاش کرده اند با استفاده از سیره پیامبران و ائمه اطهار(علیه السلام) در صله رحم و ادغام آیین و رسوم خاص خود که باعث ایجاد محبت و از همه مهم تر حفظ سنت حسنه صله رحم می شود هماهنگی موزونی را فراهم کنند.
وقتی به خاطرات دوران کودکی خود بر می گردیم، روزهایی را به یاد می آوریم که بدون آن که از تاریخ و تقویم با خبر باشیم، با توجه به حال و هوای خانه، از آمدن ماه محرم خبر می شدیم.
همه جا خیمه ی عزای خاندان پیغمبر (ص) بر پا می شد و بوی غذاهای نذری در کوچه و پس کوچه های شهر، نشانه حضور محرم را رنگین تر می کرد، در حرف ها و قصه های پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها شنیدیم که حتی آسمان هم بر شهادت امام حسین(علیه السلام) گریست.
مادر بزرگ می گوید: یادم هست محرم هایی را که با رسومی مثل عید نوروز مقارن بود. با وجود اینکه تمیز کاری و کارهایی مثل آن منافاتی با دین اسلام ندارد، اما این رسم وقتی با ماه محرم مصادف می شد به احترام عزای امام حسین (علیه السلام) شور و حال و هوای کمتری داشت، خنده و شوخی هم کم می شد. دید و بازدید داشتیم اما رنگ لباس مشکی، حرمت محرم را در مجالس نگه می داشت.
یکی از سنت های ایرانیان ، شب نشینی همراه با بیشتر اعضای خانواده در شب یلدا است، خانواده ها در این شب ها دور هم جمع می شدند، پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها قصه می گفتند و شاهنامه و حافظ خوانی می کردند.
این مادر بزگ با اشاره به کم رنگ شدن شب نشینی ها و نگهداری از پیرترها در خانه سالمندان می گوید: امسال هم مانند ده هاسال پیش حال و هوای محرم و صفر در شب یلدا دیده می شود و شاید مردم هم کمتر از آن استقبال کنند اما می شود باز هم دور هم بودن را به شیوه های دیگر تجربه کردتا هم بزرگ ترها از یلدا بگویند و هم کوچک ترها اندوخته های خود را بیشتر کنند.
وی می افزاید: هر چند در مراسم شب چله اعضای خانواده با خوردن هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون که همه جنبه نمادین و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی است. این شب طولانی را به صبح می رسانند اما می شود این شب را در شرایط فعلی با خواندن زیارت عاشورا دور هم بود.